20.04.2019, 16:39

Сьогодні у римо-католиків Велика Субота

Вершиною Пасхального Тридення є Літургія Пасхальної Вігілії, яка відбувається у Велику Суботу після заходу сонця. У Велику Суботу людина взиває ангелів у величному гімні Екзультет до радості з Воскресіння Господнього.

Вся Церква, оголошуючи Перехід Господа із смерті до життя в прославленому тілі, спасенну подію, що стосується всіх людей, – радується, співаючи багаторазово Алілуя і взиваючи кожного віруючого до радісного прославлення Бога.

Про це пише РІСУ.

В Пасхальному посланні, званому «Екзультет», яке співає священик на початку літургії чуємо, що ніч пасхальна – це та сама ніч, в яку колись синів Ізраїля Господь вивів із Єгипту та пройти дозволив сухою ногою через Червоне море. Це та сама ніч, що стовпа вогняного світлом розсіяла темряву гріха, а тепер ця сама ніч всіх віруючих у Христа по всій землі звільняє від зіпсуття язичницьким життям і мороку гріхів, повертає благодать та збирає у святих спільноті. Власне цієї ночі Христос, подолавши пута смерті, як переможець вийшов із відхлані.

Християни святкують Пасху на подобу єврейської Пасхи, але у центрі її є вже не подія Виходу Ізраїльського народу з Єгипетської неволі і перехід через Червоне море, а перехід Ісуса Христа зі Смерті до Воскресіння. Він є істинним Агнцем, кров'ю котрого освячуються домівки вірних (Exultet).

У цю пасхальну ніч вся Церква чуває, перебуває на молитві та слуханні Божого Слова. Пасхальне нічне чування є найбільшим святом християнської спільноти, є серцем літургійного року.

Воскресіння Христа спонукає християн до проголошення всьому світові Доброї Новини. Однією з форм сповідання віри у Воскреслого Господа є резурекційна процесія. «Резурекціо» з латинської означає воскресіння. Вірні виходять назовні, щоб спільно дати свідоцтво про свою віру у Воскресіння Христове.

На чолі процесії йде хрест з червоною єпітрахиллю, яка символізує перемогу Ісуса-Царя над владою смерті, та фігура Воскреслого Господа. Серцем процесії, є Христос у Пресвятій Євхаристії. Пісні, які співаються під час процесії, виявляють віру у Воскресіння Христове — вони лунають як заклик приєднатись до пасхальної радості Церкви. 

Пасхальне чування в базиліці Святого Петра у Ватикані розпочнеться у суботу, 20 квітня, о 20:30 місцевого часу. В Неділю Пасхи, 21 квітня, Святіший Отець відслужить великодню Святу Месу на площі Святого Петра у Ватикані, яка розпочнеться о 10-й годині, а після її завершення опівдні звернеться з лоджії базиліки з великоднім посланням «Urbi et Orbi».

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: