15.04.2019, 17:50

Положення про громадський бюджет Львова зазнає змін

Збільшити розмір малих проектів до 600 тис. грн., категорію «освітні проекти» змінити на «освітні та проекти у сфері охорони здоров'я», зазначати у кошторисі до 20% на непередбачені видатки, публікувати фото виконаних робіт на сторінці проекту тощо. 

Ці та інші зміни були розглянуті у Львівській міській раді на засіданні робочої групи з доопрацювання Положення про Громадський бюджет Львова сезону 2019/2020 років.

Про це повідомив інформаційний портал Львівської міської ради. 

За підсумками засідання підготовлено проект ухвали «Про внесення змін до Положення про Громадський бюджет», яка буде найближчим часом винесена на розгляд сесії ЛМР.

Начальник управління «Секретаріат ради» ЛМР Юрій Лукашевський розповів про те, як напрацьовувалися ці зміни.

Над первинним положенням про громадський бюджет працювала робоча група, створена розпорядженням міського голови, до складу якої увійшли депутати ЛМР, посадовці і представники громадськості.

Тоді були визначені теоретичні рамкові засади. Щороку у ході практичної реалізації цього положення виникали певні питання, які потребували нормативно-правового врегулювання і для опрацювання нових викликів, внесення змін до положення, створювалася робоча група. До її складу запрошували авторів великих проектів-переможців для того, щоб вони вже з власного досвіду могли поділитися і підказати, як краще, на їхню думку, впорядкувати це положення.

Цьогоріч перед тим, як проводити засідання робочої групи, працівники управління «Секретаріат ради» провели опитування серед усіх авторів великих і малих проектів-переможців, з тим, як вони оцінюють кампанію, саме положення і які б зміни вони хотіли бачити у цьому документі. На основі опитування працівники управління напрацювали проект положення, провели консультації з громадськістю, також відбулося публічне представлення проекту змін. У рамках цього опитування і консультацій зібрано цілий ряд зауважень і пропозицій, які було представлено на засідання робочої групи. Члени робочої групи частину з  пропонованих змін підтримали, частину відхилили.

Член робочої групи депутат ЛМР Роман Іванців відзначив кілька, на його думку, вагомих змін. Зокрема, одна із них полягала в тому, що відтепер буде чітко прописано право автора проекту знайомитися з проектно-кошторисною документацією, яку підготував замовник на його проект, щоб згодом ПКД,  підготовлена виконавчим органом, не суперечила тому проекту, який ініціювали і за який голосували.

Із вагомих змін, вважає депутат, - це те, що відтепер проекти у сфері охорони здоров’я будуть так само регулюватися, як і освітні проекти. «У минулому році була вперше така новація, яка передбачала, що освітні проекти не можуть перемогти більше, ніж у 60 відсотків випадках. Це було зумовлено тим, що у них є більше можливостей організаційного характеру, адже є велика кількість учнів, а також батьки можуть організовувати підтримку такого проекту. У попередні роки, коли школи перемагали, це викликало певний негативний відгомін у громадськості. Тому реальним проектам громад (щодо облаштування скверів тощо) було важко конкурувати з тими, які підготували школи. Цього року ми отримали багато проектів–переможців у сфері охорони здоров’я. Це стало повторенням ситуації, коли легше організовувати збір прихильників і голосувань у закладах охорони здоров’я, враховуючи велику кількість працівників і пацієнтів. Тому ми також включили норму 60 відсотків для освітніх і медичних проектів».

Депутат Роман Іванців переконаний, що ця зміна дасть можливість перемагати громадським проектам по скверах, дитячих майданчиках тощо, за якими буде обов’язкова квота 40 відсотків.

Громадська діячка Наталія Ліпська, яка теж працює у складі робочої групи, розповіла про ті пропозиції, які знайшли підтримку, і ті, які не знайшли підтримку у робочої групи. Зокрема, не підтримали пропозицію щодо заборони агітації поряд із терміналами, оскільки, як каже Наталія Ліпська, кожен має агітувати там, де він вважає за необхідне. Водночас пропозицію збільшити розмір малих проектів до 600 тис. грн підтримали усі.

«Оскільки на 30 відсотків збільшилася вартість послуг, тобто зросла заробітна плата та вартість інших робіт, тому ми подумали про те, що вартувало би до 600 тис грн підняти розмір малого проекту для того, щоб люди могли вкластися в бюджети. Так само всі одноголосно підтримали пропозицію, щоби збільшити кошти на проекти Громадського бюджету. Тепер цю пропозицію будемо обговорювати з бюджетною комісією ЛМР. Вважаємо, що частку громадського бюджету м. Львова від міського бюджету розвитку варто підняти до 2 відсотків», - переконана Наталія Ліпська.

Довідка.

У сезоні 2016/2017 років було 67 проектів-переможців, з яких 61 - реалізований, 4 перебуває на етапі реалізації і 2 - не будуть реалізовані.

У сезоні 2017/2018 років з 38 проектів-переможців 30 реалізовано і 8 перебувають на етапі реалізації.

У сезоні 2018/2019 років із 54 проектів-переможців уже 2 реалізовані.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: