• Головна
  • Новини
  • На Закарпатті досі діє унікальна водяна кузня 18 століття

25.03.2019, 14:19

На Закарпатті досі діє унікальна водяна кузня 18 століття

У селі Лисичово, що на Іршавщині, вже більше двохсот років діє унікальна водяна кузня. Її історія розпочинається на початку 18 ст. З того часу кузня була власністю багатьох вельмож та місцевої аристократії.

Про це редакції стало відомо із прес-релізу Закарпатського ОУЛМГ, який є в розпорядженні WN.

Сьогодні цією архітектурною пам’яткою опікуються лісівники Довжанського лісомисливського господарства. Враховуючи вік кузні, за нею потрібен постійний догляд.

Тому лісівники впродовж останніх років намагаються підтримувати «Гамору» в належному стані. Зокрема, минулого року, було повністю замінено дерев’яне колесо, яке разом із водою допомагає приводити в дію ковальський молот. Також повністю замінено задню дерев’яну стіну та підсилено опори, які утримують водяний жолоб кузні.

Більше того, до щорічного Фестивалю «Гамора», лісівники спорудили стаціонарну сцену. У минулому році, завдяки лісівникам, у будівлі кузні також було відкрито кімнату музей. Сьогодні, тут вже зберігається понад двохсот експонатів, які музею люб’язно надали місцеві мешканці.

Сьогодні в кузні працює тільки один коваль та його помічник. Михайло Михайлович розповідає, кузня стала йому другою домівкою, адже працює тут із далекого 1985 року. Як колись так й зараз, виготовляє вироби сільськогосподарського призначення. Цього року Фестиваль ковальського мистецтва «Гамора», який був започаткований у 2007 році, пройде традиційно в останні вихідні червня. Зі свого боку лісівники запрошують всіх охочих поринути в історію, стати частиною унікального свята та побачити на власні очі старовинне ковальське ремесло.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: