• Головна
  • Новини
  • На Львівщині за січень понад 30 осіб отруїлися чадним газом

02.02.2023, 16:30

На Львівщині за січень понад 30 осіб отруїлися чадним газом

За останні три місяці жертвами дії чадного газу в області стало 147 осіб, з них 36 – у січні, серед постраждалих 49 – діти. Для трьох пацієнтів отруєння стало летальним.

Ознаками отруєння є: запаморочення, головокружіння, головний біль, послаблення пам’яті, уваги, відчуття втоми і вповільнення реакції, відчуття тяжкості та пульсація в голові, потемніння та мерехтіння в очах, шум у вухах. Далі виникає почервоніння обличчя, пришвидшене серцебиття, дрижання, слабкість, нудота і блювання. При тяжких отруєннях додається м’язова слабість, дихання стає поверхневим, розширюються зіниці, наростаюча сонливість змінюється втратою свідомості.

Чадний газ легко проходить через бар’єр легень, потрапляючи в кров, де вступає в контакт з гемоглобіном. Кров втрачає здатність переносити кисень, а це пошкоджує мозок та інші органи. В результаті відбувається кисневе голодування організму, що призводить до летального наслідку.

Медики наголошують, у разі отруєння чадним газом необхідно відкрити вікна, за можливості, потерпілого слід винести на свіже повітря, звільнити від тугого одягу, що заважає диханню. Коли постраждалий без свідомості, потрібно піднести до носа вату чи тампон, змочений нашатирним спиртом. Якщо потерпілий притомний – дати велику кількість рідини та негайно викликати швидку медичну допомогу.

При зупинці дихання та кровообігу необхідно розпочати серцево-легеневу реанімацію (непрямий масаж серця, штучна вентиляція легень – "рот до рота" видихуваним повітрям), яку слід проводити до прибуття бригади екстреної медичної допомоги.

Аби запобігти отруєнню регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність, не залишайте працюючі газові прилади  без нагляду; для обігріву помешкання використовуйте лише призначені для цього прилади, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення; у помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині; електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні; завжди провітрюйте приміщення, якщо в них є газові прилади.

Найбільш ефективним способом захисту від небезпечного впливу чадного газу є встановлення відповідних датчиків, які сповіщають про загрозу отруєння.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: