• Головна
  • Новини
  • Іноземні екологи: зелений туризм як альтернатива курорту-гіганту

18.03.2019, 16:26

Іноземні екологи: зелений туризм як альтернатива курорту-гіганту

Іноземні природоохоронці закликали закарпатців розвивати зелений туризм замість побудови курорту-гіганта "Свидовець" у селі Ясіня Рахівського району Закарпаття.

Про це  повідомила еколог з групи Free Svydovets Оксана Станкевич-Волосянчук в коментарі кореспонденту Укрінформу.

Жителів Ясіні – одного із трьох сіл в Рахівському районі, на землях якого в горах планують побудувати екологічно небезпечний гірськолижний курорт, – у доцільності туризму переконували природоохоронці з Швейцарії, Австрії, Німеччини, Бельгії, Франції, Італії, Словаччини, Австралії, Фінляндії, Британії та Болгарії.

"Особливо переконливою була промова колеги Константина Іванова з Болгарії, який поділився досвідом своєї країни щодо побудови гірськолижного курорту Пірін біля маленького містечка. Там це призвело до того, що за кілька років те гірське містечко розрослося до розмірів великого міста. В результаті воно повністю змінило свій профіль та демографічний склад (більшість місцевих продали свої землі та виїхали), і отримало проблеми великого міста, насамперед, з водою. Справа в тому, що штучний сніг, який використовують на лижних курортах, токсичний, і вода виявилася отруєною амонієм", - розповіла Станкевич-Волосянчук.

Вона зазначила, що більшість закарпатців погодилися з аргументами науковців віддати перевагу просуванню екотуризму на їхніх таких унікальних територіях.

За словами Станкевич-Волосянчук, іноземці, які підтримують рух проти забудови Свидовця, готові допомагати місцевим жителям — консультувати, сприяти розвитку унікальних туристичних проектів.

"Тішить, що люди починають розуміти: зараз, коли проблема забудови Свидовця набула широкого розголосу, цим можна скористатися – саме для розвитку зеленого туризму. Є тисячі людей, які чули про цю проблему й готові вже цього сезону відвідати Свидовець. Цим туристам уже можна пропонувати свої послуги", - наголосила еколог.

Вона висловила переконання, що це і є той варіант, за якого природа Свидовця може бути збережена - завдяки невиснажливому туризму. Крім того, додала, що в цих горах можна вже зараз мати велику кількість туристів, пропонуючи їм унікальне природне середовище.

Скандал навколо забудови Свидовецького природоохоронного заповідника гірськолижним курортом виник наприкінці 2017 року. Проект побудови комплексу з сотнями готелів, витягами, навіть аеродромом у горах для обслуговування 28 тисяч туристів щоденно просувають у Закарпатській ОДА як економічну панацею для підйому депресивного регіону. Замовниками детального плану виступають Рахівська та Тячівська РДА. Інвестор офіційно не відомий.

Екологи звернули увагу громадськості на розмах проекту, який є загрозою для цієї унікальної території. За останній рік питання Свидовця набуло міжнародного розголосу, сотні міжнародних організацій з ЄС звернулися з проханнями до Президента України та профільного міністерства звернути увагу на проблему з забудовою унікального природного масиву в Карпатах. Наразі готується оцінка впливу проекту на довкілля (ОВД), цей звіт ще не оприлюднено.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: