• Головна
  • Новини
  • Митрополит Епіфаній: Вибори не слід вести мовою ненависті

11.04.2019, 16:06

Митрополит Епіфаній: Вибори не слід вести мовою ненависті

«Ці вибори є, мабуть, найскладнішими за всю історію незалежності України. Зараз є намагання розділити нас зсередини. Лунає мова ненависті. Тож ми, як Церква, заявляємо, що не слід вести таку виборчу кампанію, ділячи наше суспільство практично навпіл, звинувачуючи одне одного».

Про це заявив Блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній під час прес-сніданку з журналістами в рамках його першого офіційного візиту до Львова, що розпочався вчора 10 квітня, передає кореспондент WN.

«Ми прагнемо натомість, щоб ця кампанія була чистішою і в дусі любові, - наголосив глава ПЦУ. - Ми, як Церква, не ділимо парафіян за політичними поглядами. Серед наших парафіян є прихильники кожного із двох кандидатів.І Церква не має права вказувати, кого обирати. Ми лише наголошуємо на необхідності громадян бути пильними і усвідомлювати свою відповідальність та громадянський обов’язок: прийти і проголосувати чесно, за совістю й справедливо, як кожен це вважає для себе».

Він зауважив, що, на жаль, вибори мають властивість роз’єднувати людей. Але не слід забувати, що «вибори минуть, а ми повинні й надалі розбудовувати свою незалежну Українську Державу, в якій, своєю чергою, ми будемо разом розбудовувати своє єдину помісну Українську Православну Церкву».

Разом із тим, Блаженніший застеріг: «Ці вибори є дуже відповідальними загалом для української держави. Бо ми обираємо не просто добру чи гарну людину, яка керуватиме нашою державою протягом п’яти наступних років – ми обираємо главу української нації, главу української держави, який відповідатиме повсякденно протягом наступних п’яти років на всі ті виклики – економічні, військові, інформаційні, релігійні. Зараз і Церква відіграє важливу роль у державотворенні. Якщо ми будемо мати  єдину помісну Православну українську церкву,  то вона стане тією основою і потужним фундаментом, на якому ми будуватимемо незалежну українську державу. Не буде держави – не буде й української Церкви, це взаємопов’язані між собою речі. Тому ми молимося і віримо, що Господь все зробить так, що ці вибори пройдуть мирно, спокійно і в демократичний спосіб. Ми оберемо главу української держави і збережемо той курс, яким ми рухаємося не лише останні п’ять років, але й загалом вже майже три десятиліття. Це курс в напрямку ЄС  та вступу України в НАТО, що є надзвичайно важливим для збереження цілісності нашої української держави».

ПЦУ визнає, що чинний Президент зробив багато для отримання автокефалії. Однак Церква не агітує за жодного з кандидатів і залишає за вірними право голосувати так, як вони хочуть, наголошує голова Церкви.

Предстоятель ПЦУ також прокоментував чутки, нібито Адміністрація Президента змушує священнослужителів ПЦУ агітувати за Порошенка. «Мене неодноразово запитували, чи маю я номер телефону Президента, чи я спілкуюся з ним напряму. Скажу чесно: номеру не маю і спілкуюся з ним лише офіційно. Ми практично не зустрічаємося, і нам не дають вказівок. І я не вірю, що комусь із владик телефонували з АПУ та інструктували», - запевнив першоієрарх.

«Під час Богослужінь ми молимося, щоби в Україні пройшли чесні вибори. Звичайно, ми вдячні Петру Олексійовичу, що він зробив багато для того, щоби ми отримали автокефалію. Ми цього не приховуємо. Томос про автокефалію у тому числі є й заслугою чинного Президента. Ми говоримо цю правду, ми не пропагуємо, ми не закликаємо, але ми, як люди, маємо бути вдячними. Томос – це історичний факт, який уже відбувся. Там прописано навіть ім’я чинного Президента, і це вже ніхто не зможе викреслити з історії», - наголосив Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

На питання ж телеканалу «Прямий», чи може якимось чином вплинути на об’єднавчий процес в українській Церкві обрання президентом Володимира Зеленського, Блаженніший запевнив, що курс розвитку української церкви буде збережений. «Ми і надалі будемо об’єднуватися – поступово, як це відбувається і зараз, «з низів»: народ обирає свою приналежність, свій релігійний центр. І держава не повинна втручатися, - наголосив він. - Вона повинна лише забезпечувати права релігійних громад, допомагати і сприяти, проте без жодного втручання у внутрішні справи Церкви. Тому ми віримо, що цей курс буде збережено і надалі, а українська церква буде утверджуватися і розвиватися, а наступний глава української Держави буде і надалі сприяти і допомагати цьому розвитку».

Нагадаємо, 10−11 квітня у Львові з офіційним візитом перебуває Блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Своє знайомство з містом Блаженніший розпочав із відвідин Ратуші. Під час зустрічі у міській раді представники мерії розповіли про співпрацю міста з релігійним середовищем у різних напрямах, а також озвучили та підтримали ідею спільного створення Центру денного дозвілля для людей літнього віку із соціальною їдальнею у будівлях комплексу Свято-Покровського катедрального Собору на вул. Грушевського, 2. Також гості оглянули Екуменічну каплицю Львівської міської ради.

Опісля у катедральному соборі Успіня Пресвятої Богородиці Львівської єпархії, що на вул. Руській, відбулися молебень та зустріч чудотворної ікони Божої Матері «КІКСЬКА», яку привіз із собою Глава Православної Церкви України. А відтак, очолив читання великого покаянного канону прп. Андрія Критського у Свято-Покровському катедральному соборі Львівсько-Сокальської єпархії, що на вул. Грушевського, 2.

Сьогодні після прес-сніданку митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідає Львівський національний аграрний університет (м. Дубляни), де візьме участь в науковій конференції «Томос і Україна». Наприкінці візиту  Блаженіший відвідає храм Успіня Пресвятої Богородиці у м. Дубляни.

Юрій НИКОРАК,

Фото Мирослава ПАРХОМИКА

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: