• Головна
  • Новини
  • Цигани з поліцейськими обкрадали громадян на вокзалі у Львові: справа у суді

18.03.2019, 08:46

Цигани з поліцейськими обкрадали громадян на вокзалі у Львові: справа у суді

У Залізничному районному суді Львова 15 березня відбулось підготовче засідання у кримінальному провадженні стосовно чотирьох колишніх поліцейських, обвинувачених за статтями 27, 185 і 364 Кримінального кодексу України – співучасті у злочинах, крадіжках та зловживанні владою і службовим становищем. Підозрюваним загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Під час судового засідання з’ясувалось, що із 14 потерпілих, яких обікрали на Львівському залізничному вокзалі, у суд прибули лише троє, а ще двоє надіслали клопотання проводити слухання без їхньої участі.

У підготовчому судовому засіданні прокурор Роман Шолопа просив призначити судовий розгляд справи, оскільки вважає, що обвинувальний акт складений із дотриманням статті 291 КПК України. Підстав закриття справи або внесення подання про визначення іншої судової підсудності прокуратура не вбачає.

Обвинувачені екс-поліцейські та їхні захисники заперечили проти провадження підготовчого судового засідання з огляду на відсутність у залі суду всіх потерпілих. Беручи до уваги, що потерпілі, яких обікрали на вокзалі, живуть у різних містах України, апріорі зрозуміло, що всіх 14 осіб не вдасться одночасно зібрати у залі суду. Можна припустити, що сторона захисту буде використовувати цей фактор на користь своїх підзахисних.

Заслухавши думку учасників підготовчого судового засідання, колегія суддів у складі Богдани Гедз, Галини Пилип’юк і Наталії Румілової дійшла висновку, що у відповідності до положень частини 1 статті 316 КПК України слід призначити судовий розгляд даного кримінального провадження у відкритому судовому засіданні. Підстави для закриття кримінального провадження чи для повернення обвинувального акта, який відповідає вимогам статті 291 КПК України, відсутні.

Колегія суддів вважає, що за таких обставин є достатньо підстав для продовження судового розгляду даного кримінального провадження, а з урахуванням принципу гласності та прозорості судове засідання необхідно проводити відкрито.

Нагадаємо передісторію. Головне управління поліції у Львівській області повідомило, що у серпні минулого року під час спільної спецоперації Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції та прокуратури Львівської області затримали групу кишенькових злодійок і поліцейських Залізничного відділу поліції, які покривали діяльність крадійок. За свої «послуги» морально деградовані поліцейські отримували половину вкрадених коштів. Імовірно створив і керував злочинним угрупуванням капітан поліції, якого затримали під час чергової передачі частини награбованого на розі вулиць Городоцької та Озаркевича.

Під час обрання затриманим поліцейським запобіжного заходу в Галицькому суді Львова, представники прокуратури розповіли, що із весни 2018 року до львівської поліції надходила інформація про злочинне свавілля, яке запанувало на території Львівського залізничного вокзалу. Оперативні працівники встановили, що до системних крадіжок причетна група циганок із міста Берегове, Закарпатської області. Вони винаймали у Львові житло, а на вокзал ходили обкрадати пасажирів наче на роботу. Злодійки не боялись відповідальності, тому що здійснювали протиправну діяльність під патронатом поліції. За період своєї активності злочинне угрупування заволоділо коштами пасажирів на суму понад 170 тисяч гривень.

Орієнтовно половину поцупленого злодійки віддавали своєму «босу-капітану» – старшому оперуповноваженому сектору кримінальної поліції на Львівському залізничному вокзалі. Одну частину прибутку від свого злочинного бізнесу капітан імовірно передавав своєму керівникові, а іншу – патрульним поліцейським, які несли службу на території вокзалу. Патрульні поліцейські отримували на постійній основі певну суму за кожну зміну служби за «лояльне» ставлення до факту крадіжок у тому разі, якщо до них будуть звертатись потерпілі.

Після обрання затриманим поліцейським запобіжного заходу в Галицькому районному суді Львова, підозрювані після судового засідання відразу внесли грошові застави обсягом від 90 до 150 тисяч гривень, щоби не потрапити у слідчий ізолятор. А це означає, що документально підтверджені 19 фактів вчинення правопорушень учасниками організованої поліцейсько-циганської групи є лише вершиною злочинного «айсбергу» їхньої бурхливої діяльності.

Громадськість буде дізнаватись, чому на лаві підсудних нема вакантних місць для керівництва відділення поліції на станції Львів та патрульних поліцейських, які отримували «лояльну» частку від награбованого. А також буде уважно слідкувати за іншим судовим засіданням судової колегії у складі суддів Богдани Гедз, Андрія Ліуша і Наталії Румілової, під час якого буде розглянуте кримінальне провадження стосовно закарпатських учасниць вокзального злочинного угрупування.

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для WestNews.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: