• Головна
  • Новини
  • Після Грибовицької трагедії львів’янка відмовилася від поліетилену

15.11.2018, 17:30

Після Грибовицької трагедії львів’янка відмовилася від поліетилену

Ще минулого тижня на засіданні виконкому Львівської міської ради  було прийнято рішення про обмеження комерційного використання одноразових поліетиленових пакетів у торгових мережах Львова.

Метою такого рішення є збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров’я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища та збереженням довкілля.

Як повідомили у прес-службі мерії, у проекті рішення йдеться про те, щоб рекомендувати суб’єктам господарювання у сфері торгівлі, пропонувати покупцям альтернативу використанню одноразових поліетиленових пакетів — паперові пакети, багаторазові торбини тощо, а також розробити Програму лояльності до споживачів щодо заохочення використання багаторазової тари.

Екосумка — пакет багаторазового використання, що виготовлений або з натуральних матеріалів, або з таких полімерів, що швидко розкладаються під дією природних ферментів. У багатьох розвинутих країнах товари в супермаркетах загортають у папір та складають у полотняні сумки.

Наскільки екоторбинки нині популярні та в чому головна їхня перевага, ми вирішили розпитати у Ірини Мироновї - співкоординаторки Zero Waste Львів, яка після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі повністю перестала користуватися поліетиленовими пакетами.

- Пані Ірино, наскільки екоторбинки нині у Львові є популярними?

- Нещодавно, коли купувала у свою торбинку в одному з супермаркетів, продавчиня на касі дуже здивовано запитала: "Скажіть, а де продаються такі торбинки, тому що вже так багато людей з ними до нас приходить?". Тому можу сказати, що однозначно популярність багаторазових торбинок у місті зростає.

- Ключові переваги екоторбинок порівняно з поліетиленом?

- Ключова перевага є в її багаторазовості. Проблема одноразових торбинок поліетиленових, особливо, чим вони тонші, полягає у тому, що вони використовуються переважно один раз. Вони швидко нищаться, швидко забруднюються продуктами харчування, потрапляють на смітник. Вони є надто легенькими, їх легко вітер розносить, вони потрапляють в навколишнє середовище. І разом з тим за рахунок їхньої малої ваги і великого об'єму їх дуже складно накопичити і забезпечити логістику на переробку. Саме тому з ними є найбільша проблема. Цього немає, коли ви користуєтеся своїми багаторазовими торбинками.

- Коли беремо поліетиленовий пакетик в магазині, то він здебільшого безкоштовний. Яка вартість торбинки?

- Це хибне поняття - безкоштовно. Вартість цих всіх торбинок у супермаркетах чи будь-де вже закладена в ціну товару. Те, що ми не платимо за них окремо, не означає, що ми за них не платимо. За поліетиленові саме. Супермаркети не є благодійними організаціями, які роздають торбинки. Це включають у вартість товару. Багаторазові торбинки можуть бути різної вартості. Усе залежить від виробників, брендів, розміру. Можна купити від 15 гривень. Бачили дуже різні ціни, у тому числі за 350 гривень для особливо стильних дівчат і хлопців.

Цікаві факти.

Використання та обіг деяких поліетиленових пакетів повністю заборонили понад 30 країн.

Часткову заборону або податок на пакети ввели понад 50 країн

Як повідомляє Вікіпедія, за рік пересічний українець витрачає на поліетиленові пакети близько 70 гривень.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: