• Головна
  • Новини
  • Норкова ферма на Волині отримала випробувальний термін

19.02.2019, 18:18

Норкова ферма на Волині отримала випробувальний термін

В селі Підгірне Рожищенського району втретє організували громадське емоційне обговорення щодо існування норкової ферми.

Про це йдеться в сюжеті "12 каналу", передає ІА Конкурент.

Цього разу місцеві жителі остаточно вирішували долю підприємства. На слуханні зібралися 117 місцевих мешканців. Також були зоозахисники, представники та власник ферми, місцева влада та поліція.

Ще минулого тижня, після інформування жителів активістами ГО "Єдина планета" про небезпеку існування таких ферм, вони були проти її відкриття. Однак після того, як представники ферми запевнили, що діяльність підприємства не зашкодить здоров'ю та довкіллю, жителі змінили свою думку. Наразі вони дали випробувальний шанс відкрити норкову ферму строком на рік. Якщо за цей період підприємство функціонуватиме, як обіцяє інвестор, селяни погодяться продовжити термін довіри.   

Екологи, захисники та громадські активісти, які 10 років займаються хутряними фермами, нагадують: у 14-ти країнах Європи вже заборонили їх існування. За оцінкою екологічного департаменту Світового банку, такі ферми входять у топ-5 шкідливих виробництв. Активісти посилаються на законодавство України та запевняють, що будь-яка ферма понад 3 тисячі голів є об'єктом підвищеної екологічної небезпеки.   

"І той, хто каже, що ніякої шкоди воді не буде – нехай вип'є оцю воду, яку ми брали в селі Ковалин, Переяслав-Хмельницьокого району, Київської області... Згідно з оцінкою, тут є кишкова паличка. А ця ферма буде на 3 тисячі осіб, норок", – зазначив юрист, голова ГО "Єдина планета" Антон Вакуленко.

Натомість власник ферми хоче знову довести людям, що він є відповідальною людиною. Нідерландський інвестор Ерік де Вріс пообіцяв місцевим жителям виконати ряд перспективних обіцянок: відремонтувати сільський клуб, дороги, ФАП, залучити більше коштів з ОТГ до села Підгірного та купити автомобіль для ритуальних послуг. Щодо існування ферми запевняє: працюватиме вона за всіма європейськими нормами, але попереджає, що неприємний запах нікуди не дінеться. 

У висновку 74 людини проголосувало за те, щоб норкова ферма "Гірсан" офіційно діяла на території села Підгірного. В той же час представники ферми повідомляють про те, що активісти нібито проплачують волинським журналістам за виготовлення  публікацій та сюжетів про шкоду норкових ферм. Більше того, погрожують, якщо подібну інформацію не видалять. 

Журналістка Оксана Петрук, яка раніше писала про шкоду від звіроферми, розповіла, що адвокат підприємства "Гірсан" Сергій Книш погрожував їй судовою справою, яка стосується її родини. 

"Він намагався таким чином залякати мене, щоб далі я цю тему не висвітлювала, не писала якихось дописів у "Фейсбуці", – зауважила вона. 

Проте Оксана Петрук не злякалась погроз та розмістила допис на своїй сторінці в Facebook із доказами того, що їй погрожували. 

 
Фото - PETA
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: